Brazílie - itinerář leden 2027 15 dní

Založil(a) před 8 dny Gigo15 ve fóru Co vidět a navštívit

27 reakcí

Chtěl bych se zeptat zkušených cestovatelů na tento itinerář - jednotlivec, mix městské turistiky a přírody, nejsem plážový typ. leden 2027 15 dní začátek a konec cesty Sao Paulo. 

Den 1 (pátek) — přílet do Sao Paulo v ranních hodinách, let do města  Curitiba (2 noci)

Den 2 (sobota) – Curitiba vlak Serra Verde Express train to Morretes a zpět

Den 3–5 — Vodopády Iguaçu (3 noci)

Ubytování: Foz do Iguaçu (brazilská strana)

Den 3 (neděle) – přelet Curitiba → Foz do Iguaçu (1 hr 20 min), brazilská strana vodopádů

Den 4 (pondělí) – Brazilská strana vodopádů

Den 5  (úterý) – Argentinská strana (celý den)

Případně prohlídka přehrady Itaipu nebo Macuco boat safari

Den 6–9 — Jižní Pantanal (3 noci)

Základna: Aquidauana nebo Miranda Leden: Období dešťů → více lodních safari, méně pěších túr, skvělé pozorování zvířat

Den 6 (středa)  let Foz → Campo Grande (1 h 30), poté transfer (autobus?)  do Aquidauany nebo Mirandy

Den 7  (čtvrtek) — Lodní safari + noční safari

Den 8 (pátek) – lov piraní, denní safari

Den 9 (sobota)  zpět do Campo Grande,noc v Campo Grande (1 noc)

Den 10–12 — Rio de Janeiro (3 noci)

Den 10 (neděle) – let Rio de Janeiro (let 2 h) , Rio de Janeiro

Den 11 (pondělí) – Rio de Janeiro

Den 12 (úterý) – Rio de Janeiro

Den 13  (středa)– let do Sao Paulo, Sao Paulo (2 noci)

Den 14 (čtvrtek) ao Paulo prohlídka města

Den 15 (pátek) Sao Paulo odlet do Evropy

Canpo Grande  na internetu hodně rozporuplných informací, v lednu deštivé období. Obtížná logistika. Pokud bych to vypustil, prosím o alternativu.

Prosím o komentáře / připomínky / zkušenosti ať délka pobytu v jednotlivých městech nebo výběr měst. Případně alternativy.

Děkuji předem.

0

Na brazílsku stranu vodopádov stačí pol dňa

2 Citovat

@EM děkuji

Upravená verze:

Den 1 (pátek) — přílet do Sao Paulo v ranních hodinách, let do města  Curitiba (3 noci)

Den 2 (sobota) – Curitiba prohlídka města

Den 3 (neděle) – Curitiba vlak Serra Verde Express train to Morretes a zpět

Den 4–5 —  Foz de Iguaçu  vodopády Iguaçu (2 noci)

Ubytování: Foz do Iguaçu (brazilská strana)

Den 4 (pondělí) – přelet Curitiba → Foz do Iguaçu (1 hr 20 min), brazilská strana vodopádů

Den 5  (úterý) – Argentinská strana (celý den)

Den 6–9 — Jižní Pantanal (3 noci)

Základna: Aquidauana nebo Miranda Leden: období dešťů

Den 6 (středa)  let Foz → Campo Grande (1 h 30), poté transfer (autobus?)  do Aquidauany nebo Mirandy

Den 7  (čtvrtek) — Lodní safari + noční safari

Den 8 (pátek) – lov piraní, denní safari

Den 9 (sobota)  zpět do Campo Grande,noc v Campo Grande (1 noc)

Den 10–12 — Rio de Janeiro (3 noci)

Den 10 (neděle) – let Rio de Janeiro (let 2 h) , Rio de Janeiro

Den 11 (pondělí) – Rio de Janeiro

Den 12 (úterý) – Rio de Janeiro

Den 13  (středa)– let do Sao Paulo, Sao Paulo (2 noci)

Den 14 (čtvrtek) ao Paulo prohlídka města

Den 15 (pátek) Sao Paulo odlet do Evropy

Canpo Grande  na internetu hodně rozporuplných informací, v lednu deštivé období. Obtížná logistika. Pokud bych to vypustil, prosím o alternativu.

Prosím o komentáře / připomínky / zkušenosti ať délka pobytu v jednotlivých městech nebo výběr měst. Případně alternativy.

Děkuji předem.

0 Citovat

V Curitibě jsem byl a přišlo mi to příjemné, poklidné se spoustou parků, ale to bylo v rámci dlouhé cesty, kdy jsem potřeboval občas odpočinek. Do 15denní cesty bych tam den navíc nepřidával. Jedině že byste chtěli mít dost času na srovnání se s jetlagem, což je při letu na západ problém spíš jen pro ranní ptáčata.

Od půlky prosince do cca konce ledna mají v Brazílii hlavní školní prázdniny a období, kdy si nejvíc berou dovolenou, takže bych nedoporučoval jet do populárních letovisek u moře (což v plánu nemáš, ale kdybys hledal náhradu za Pantanal).

Na Sao Paulo podle mě stačí půl dne a v roce 2013, kdy jsem tam byl, sami Brazilci varovali, že ani centrum není bezpečné, pokud je to místo s málo lidmi (např. nějaký park, ale i u budov o víkendu). V Riu jsem strávil (včetně celodenního výletu do NP Tijuca) 5 dní v roce 2011 a přišlo mi to jako úplné minimum a klidně bych tam strávil další dny znovu, což nutně nemusím u žádného jiného velkého brazilského města, kde jsem byl (jen v Salvadoru den klidně znovu, byl jsem od Manausu po Porto Alegre v mnoha městech).

S Pantanalem neporadím. Je to asi cestovatelský oříšek zvlášť v období dešťů. Při plánování poslední cesty jsem o něm uvažoval někdy na duben či květen, ale musel jsem ji zkrátit. V podobné krajině v Los Llanos ve Venezuele jsem byl v období sucha a upřímně bych tam v období dešťů nejel. I v peruánské Amazonii jsem byl v období sucha s nejnižší hladinou vody a taky to bylo mnohem lepší. Já raději chodím, než trávím čas jen na loďce. Tehdy koncem listopadu jsem potkal českého průvodce se skupinou turistů na Ilha Grande, kteří měli namířeno do města Bonito, které leží na jihozápad od Campo Grande. Bylo to už období dešťů a pán tam jel opakovaně. Zkus se na to když tak podívat.

0 Citovat

Mesto Curitiba pusobi vice evropsky nez brazilsky, ale na jeden odpocinkovy den by to snad slo.
Z vlaku Serra Verde Express budou jiste krasne vyhledy, i kdyz zpatecni jizdenka v nejnizsi tride neni zrovna nejlevnejsi.

At je to pestrejsi, mozna bych pridal i jednodenni navstevu Paraguaye (ruch Ciudad del Este a "neturisticky" vodopad Saltos del Monday).

K Pantanalu se vyjadrovat nebubu, protoze jsme byli jen na severu okolo mesta Caceres ve state Mato Grosso a v San Matías v Bolivii. Stat Mato Grosso do Sul a jeho hlavni mesto Campo Grande jsem jeste nenavstivil.

V Rio de Janeiro to bude jiste bajecne se spoustou krasnych mist, ale behem te nedele bych nedoporucoval centrum mesta, bude temer liduprazdne, tedy mene bezpecne nez v jine dny. 

Pro ubytovani Sao Paulo pusobi privetiveji spise okoli Avenida Paulista nez samotne centrum mesta.

1 Citovat

Do Sao Paulo se hodí jet v neděli, Avenidu Pavlista cca 10km policajti zavřou a hlídají, aby se lidé mohli bezpečně procházet a běhat. V Muzeu of Art (hodí se navštívit) se vstupenky kupují na místě online, po zaplacení ukážete potvrzení a vydají vám vstupenku. Úschovna zavazadel je železná bedna zamčená na zámek s řetězem. Rozhodně jsem se necítila bezpečně. Byli jsme tam jen jeden den, kdy jsme čekali na večerní let a bohatě stačilo. Jinak obyvatelé nás sami upozorňovali kam nejít (např. ve městě Salvador de Bahia - UNESCO).

0 Citovat

Děkuji oběma za cenné připomínky.

@Libor_S

V Curitibě jsem byl a přišlo mi to příjemné, poklidné se spoustou parků, ale to bylo v rámci dlouhé cesty, kdy jsem potřeboval občas odpočinek. Do 15denní cesty bych tam den navíc nepřidával. Jedině že byste chtěli mít dost času na srovnání se s jetlagem, což je při letu na západ problém spíš jen pro ranní ptáčata. 
Curitiba je plánována jako odpočinek po dlouhém letu z Evropy. Jsem ranní ptáče. Je to na srovnání s jet legem (já málokdy usnu v letadle) a aklimatizaci.

Není to úplně must-see, případně to vypustím.
Dalším důvodem je, že Sao Paulo chci nechat na konci pobytu, nechce se mi jet dvakrát z letiště do centra Sao Paulo a zpět.

Od půlky prosince do cca konce ledna mají v Brazílii hlavní školní prázdniny a období, kdy si nejvíc berou dovolenou, takže bych nedoporučoval jet do populárních letovisek u moře (což v plánu nemáš, ale kdybys hledal náhradu za Pantanal). 

Pobyt v letovisku nevyhledávám, nesnáším plné pláže a křik okolo.

Na Sao Paulo podle mě stačí půl dne a v roce 2013, kdy jsem tam byl, sami Brazilci varovali, že ani centrum není bezpečné, pokud je to místo s málo lidmi (např. nějaký park, ale i u budov o víkendu). V Riu jsem strávil (včetně celodenního výletu do NP Tijuca) 5 dní v roce 2011 a přišlo mi to jako úplné minimum a klidně bych tam strávil další dny znovu, což nutně nemusím u žádného jiného velkého brazilského města, kde jsem byl (jen v Salvadoru den klidně znovu, byl jsem od Manausu po Porto Alegre v mnoha městech). 

Děkuji za upozornění, pobyt v Rio prodloužím. Socha Christ The Redeemer má být v rekonstrukci od srpna 2026 do května 2027.  Vstupenky mají být k dispozici, chtějí snížit počet návštěvníků na polovinu běžného stavu.

S Pantanalem neporadím. Je to asi cestovatelský oříšek zvlášť v období dešťů. Při plánování poslední cesty jsem o něm uvažoval někdy na duben či květen, ale musel jsem ji zkrátit. V podobné krajině v Los Llanos ve Venezuele jsem byl v období sucha a upřímně bych tam v období dešťů nejel. I v peruánské Amazonii jsem byl v období sucha s nejnižší hladinou vody a taky to bylo mnohem lepší. Já raději chodím, než trávím čas jen na loďce. Tehdy koncem listopadu jsem potkal českého průvodce se skupinou turistů na Ilha Grande, kteří měli namířeno do města Bonito, které leží na jihozápad od Campo Grande. Bylo to už období dešťů a pán tam jel opakovaně. Zkus se na to když tak podívat. 

Pantanal vypouštím z programu. Co jsem se díval na aktivity, v podstatě jízda na koni a plavba na loďce, ca. 2 hodiny brzo ráno a pak 2 hodiny pozdě odpoledne. To nemusím.

Místo Pantanal se podívám na Paraguay nebo možná  jet do Salvadoru.

@Jakub Langer
Mesto Curitiba pusobi vice evropsky nez brazilsky, ale na jeden odpocinkovy den by to snad slo.
Z vlaku Serra Verde Express budou jiste krasne vyhledy, i kdyz zpatecni jizdenka v nejnizsi tride neni zrovna nejlevnejsi. 

Na ten vlak se díval, je to dražší.

At je to pestrejsi, mozna bych pridal i jednodenni navstevu Paraguaye (ruch Ciudad del Este a "neturisticky" vodopad Saltos del Monday). 

Děkuji za tip.

V Rio de Janeiro to bude jiste bajecne se spoustou krasnych mist, ale behem te nedele bych nedoporucoval centrum mesta, bude temer liduprazdne, tedy mene bezpecne nez v jine dny.  

Vychází to na víkend. Já budu bydlet v nějakém hostelu, počtám s tím, že bude společné aktivity s ostatními spolubydlícími.

Pro Rio jsem našel doporučované čtvrtě: Ubytování : Botafogo nebo Flamengo.

Pro ubytovani Sao Paulo pusobi privetiveji spise okoli Avenida Paulista nez samotne centrum mesta. 

Děkuji za tip. Pro Sao Paulo jsem našel doporučované čtvrtě: Ubytování: Vila Madalena nebo Paulista.

Ještě jednou děkuji.

0 Citovat

Pripnem sa sem :) máme 13 celých dni na mieste v období okolo veľkej noci 2027, prílet aj odlet Sao Paulo. 

Planujeme to vziať zľahka a prejsť po pobreží medzi Sao Paulo a Rio - ubytovanie asi Paraty a Ilha Grande. Pláže, šnorchlovanie, krátke treky napr k vodopádom alebo prírodnému kamennému tobogánu, krátku časť Caminho do Ouro.

Pridali by ste k tomu Rio? Na jednu stranu nemáme radi veľké mestá a davy ľudí, ale zrovna Rio ma láka kvôli prírode.

Druhá otázka - kde stráviť Veľkú Noc? Bol tam niekto cez sviatky a má nejaké odporúčanie? 

0 Citovat

@Jakub Langer
@Libor_S
Prosím jsou jiné alternativy místo města Curitiba?
Vypustit Curitiba, jet rovnou do Foz do Iguaçu  a následně zakomponovat Belo Horizonte nebo Salvador?

Nebo Florianopolis?
Pobyt v Rio de Janeiro je nyní 6 nocí po zrušení Pantanalu.
Děkuji.

0 Citovat

To radši ten Salvador, kde je navíc období sucha. Můžeš jet do Chapada Diamantina, kde je krásná různorodá příroda. Belo Horizonte asi za návštěvu nestojí (byl jsem jen velmi krátce) a nedaleké Ouro Preto by stálo za vidění, ale ne na vrcholu období dešťů.

0 Citovat

@Libor_S
Děkuji, podívám se na ten Salvador.

0 Citovat

V minulosti me mesta jako Curitiba, Joinville, Porto Alegre moc nezauly. Prece jen je to ten brazilsky vyspelejsi jih, pusobi mene tropicky. Ale treba mesto Blumenau s nemeckou tradici a obrim Oktoberfestem musi byt super!
Floripa (Florianópolis) je vychavalovana jako vyspelejsi mesto s peknymi plazemi, ale neznam, jen jsem tam jednou prestupoval na letisti FLN.

Pokud tedy planujes vypustit Curitibu s vlakem Serra Verde Express, pak jsou staty Bahia nebo Minas Gerais dobrou volbou.

Bahia : afro-brazilske historicke mesto Salvador, okolni plaze i na ostrove Itaparica, ve vnitrozemi zminovany narodni park Chapada Diamantina (pripominajici venezuelske stolove hory).

Minas Gerais : hornaty stat se spoustu historickych mest: Ouro Preto, Mariana, Catas Altas, Congonhas do Campo, Tiradentes, São João del Rei, nebo i vzdalenejsi Diamantina a Serro). Samotne Belo Horizonte je betonova dzungle, takze neni moc nutne se tam zdrzovat.

Z Rio de Janeiro mas krasne plaze na obe strany (na zapad Costa Verde, na vychod Praias Oceânicas a Região dos Lagos). I vnitrozemi statu Rio de Janeiro je krasne, hlavne narodni park Serra dos Órgãos u mesta Teresópolis, nedaleko i cisarske mesto Petrópolis.

0 Citovat

@ Jakub Langer
Děkuji moc, podívám se na tam města. Připravím si variantu s Curitiba a druhou variantu s Bahia / Minas Gerais.

0 Citovat

Katka _1 napsal(a):

Pripnem sa sem :) máme 13 celých dni na mieste v období okolo veľkej noci 2027, prílet aj odlet Sao Paulo. 

Planujeme to vziať zľahka a prejsť po pobreží medzi Sao Paulo a Rio - ubytovanie asi Paraty a Ilha Grande. Pláže, šnorchlovanie, krátke treky napr k vodopádom alebo prírodnému kamennému tobogánu, krátku časť Caminho do Ouro.

Pridali by ste k tomu Rio? Na jednu stranu nemáme radi veľké mestá a davy ľudí, ale zrovna Rio ma láka kvôli prírode.

Druhá otázka - kde stráviť Veľkú Noc? Bol tam niekto cez sviatky a má nejaké odporúčanie? 

Rio bych pridal optimalne i s pouzitim vhodneho letu (GRU, CGH, VCP -> GIG, SDU, RRJ).
Po rekneme 2-3 denni navsteve Ria mate stale cas 10 dni na poznavani pobrezi s ostrovy, atlantickym pralesem, vodopady a vysokymi horami.

Ilha Grande, Paraty zni dobre, take Ubatuba ma nescetne moc plazi.

Pokud chcete videt neco z tamnich Velikonoc (Páscoa, Semana Santa), tak se nabizi prave historicke mestecko Paraty s katolickym procesim v ulicich. Masivnejsi akce by byla ve vnitrozemi ve meste Aparecida, ale davy lidi zrejme nemusite.

2 Citovat

@ Jakub Langer
Rio už mám v plánu, otázkou je na kolik dní mi vyjde Rio a poznávání pobřeží s ostrovy.
Jednoznačně Iguazu vodopády spolu s výletem do Paraguay a na argetinskou stranu a pak začátek a konec musí být v Sao Paulo (letenka již byla zakoupena v akci Iberia, snad to nezruší).
Chci itinerář s minimálními transfery, pokud možno letět, chci se vyhnout nočním přesunům autobusem.
Davy lidí nemusím, to je pravda.
Děkuji.

0 Citovat

V Brazilii jsou nejluxusnejsi nocni luzkove autobusy jake jsem kde potkala, doporucuji cestu autobusem z Foz do Sao Paulo, navic jezdi do mesta a ne x kilometru daleko. Jezdi temer nacas (Catatrinense)

0 Citovat

Foz - Sao Paulo nebo naopak vychazi autobusem na 16-18 hodin jizdy. Coz je docela dost.

Co si tak vzpominam treba krajina ve state Paraná (mezi Cascavel - Foz, atd. je dost zemedelska a na vyhledy celkem nezajimava).

0 Citovat

Jet kolem 17 h. je trochu déle než jen noc a on píše, že se tomu chce vyhnout. I normální bus může být dražší než letenka na této trase.

1 Citovat

Navíc i poměrně nebezpečné, každá nehoda je fatální... Podívejte se na roční statistiky těch nočních dálkových busů v Brazílii. Navíc zrovna na této trase jsou ty letenky poměrně levné. 

Já bych ale hlavně @Gigo15 doporučil zatím nedělat účet bez hostinského:-) Těch letenek se prodalo fakt mraky a jsem zvědavý na přístup IB. 

1 Citovat

Jakub Langer napsal(a):

Floripa (Florianópolis) je vychvalovana jako vyspelejsi mesto s peknymi plazemi, ale neznam, jen jsem tam jednou prestupoval na letisti FLN.

Centrum města jsem jen projel (pláže ve městě nejsou), ale ubytoval jsem se na východním pobřeží ostrova Santa Catarina v Barra da Lagoa (formálně čtvrť Florianópolis, pod město patří celý ostrov, i když na něm převažuje příroda). Barra da Lagoa leží na jižním okraji dvou na sebe navazujících pláží dlouhých celkem téměř 14 km (skalní úsek po 2 km se dá obejít). Šel jsem 7 km po Praia Moçambique tj. severní půlku z těch 14 km. Tam není díky přírodní rezervaci žádná zástavba a lidí tam moc není díky její délce ani v sezóně. Taky jsem byl na pláži Lagoinha do Leste, kam se musí jet buď na lodi nebo jít 2,5 km přes 180 m n.m. vysoké sedlo v džungli (já šel), ale teď už je v létě kvůli instagramu a pravidelné lodní dopravě prý přeplněná (pláž i stezka). Doprava byla busem bez problému.

0 Citovat

Všem děkuji za příspěvky.

@pokus

pokus napsal(a):

V Brazilii jsou nejluxusnejsi nocni luzkove autobusy jake jsem kde potkala, doporucuji cestu autobusem z Foz do Sao Paulo, navic jezdi do mesta a ne x kilometru daleko. Jezdi temer nacas (Catatrinense)

Při svých cestách v Jižní Americe jsem nezažil, že by autobus dojel včas do cíle nebo se zpožděním do ca. 1 hodiny.
Peru:
první cesta měla trvat jen 8 hodin přes noc, nakonec to bylo 11 hodin.

druhá cesta měla trvat jen 13 hodin přes noc, nakonec z toho bylo 17 hodin. Přijel jsem pozdě odpoledne do cílového města, na prohlídku města jsem měl jen 1 hodinu, pak zavíraly památky. Druhý den byl odjezd v 4:30 na výlet mimo město.
Navíc v Peru nedovolí vystoupit z autobusu.

Kolumbie: autobus jízda na 10 hodin přes den se protáhla na nějakých 24 hodin, příjezd do Bogoty v ca. 4 hodiny ráno. Hotel zavřený, čekal jsem do 7 hodin na otevření hotelu. Být někdy v cizím městě takhle brzo ráno, to už nechci zažít. No, aspoň jsem mohl vystoupit z autobusu.

Sice chápu, že v Jižní Americe je jiný přístup k času než v Evropě, ale to je na mě moc.

Pokud je let o něco málo dražší než autobus, pak volím letadlo . Viz nahoře @ Libor_S a @cali, leternky jsou poměrně levné.

@cali
Já bych ale hlavně @Gigo15 doporučil zatím nedělat účet bez hostinského:-) Těch letenek se prodalo fakt mraky a jsem zvědavý na přístup IB.  

Ano, jsem si zvědav a evidentně nejsem jediný. Zatím jen plánuji různé varianty, kam se podívat, na jak dlouho, jak se tam dostanu, kolik to asi bude stát.

Nedělám zatím rezervace. U Booking.com navíc dělám rezervace s bezplatným stornem, u letenek je to komplikovanější, tam ty flexi letenky nejsou nabízeny nebo jsou hodně drahé.

Taky jsem zvědav, zda IB bude rušit tyto letenky. Tuším, že někdo na tomto serveru psal, že IB stornovala letenky až po 7 týdnech. Na německém webu doporučují čekat ca. 2 - 3 týdny.

0 Citovat

Autobusy na dane trase jezdi casto, spani je naprosto luxusni s polstarem a prikryvou, 2+1 postele v jedne rade, nasednete v 18.00 a dopoledne je clovek odpocaty v centru mesta. Kdyz spoctete nocleh a cestu bylo to vyhodnejsi. Je to vlastni zkusenost ne teorie. V nasem pripade byla cena letenky 2x drazsi. Nikomu nic nevnucuji

0 Citovat

Viacerí čakáme, či budú tie letenky uznané… ale snáď sa v tomto prípade Iberia poučila, keďže už raz za toto dostali pokutu od brazílskych orgánov 🙄

1 Citovat

@RT

Viacerí čakáme, či budú tie letenky uznané… ale snáď sa v tomto prípade Iberia poučila, keďže už raz za toto dostali pokutu od brazílskych orgánov 

Ano, to bylo v roce 2022, Iberia dostala pokutu ca. 260 tis, USD od brazilských úřadů. Ty letenky byly stornovány do týdne.

Iberia was fined 1.3 million reais (around US$260,000).
Uvidíme, zatím žádné storno a doufám, že ty letenky budou uznané.

0 Citovat

Tuto eco letenku jsem bohuzel nestihl, ale snad snad vam ji uznaji. 
Nebo aspon nejake jako nedavno Mirovi Aviancu.

Moje zkusenost:
Zacatkem roku 2020 jsem stihl koupit RT Iberia biz (Italie - MAD - BOG nebo MDE) za nizkou cenu 507 Eur. Ovsem pak nahle kvuli covidu byla letenka zrusena a byla nabidnuta zmena terminu nebo voucher.  

Nasledne mi stale vnucovali voucher s castkou 507 Eur, odmital jsem a telefonicky jsem to nastesti uhadal a proletel v listopadu 2021. Takze spokojenost.

0 Citovat
27 reakcí